Eucalyptus blad en bast

De Eucalyptusboom komt van oorsprong uit Australië waar zo’n 500 verschillende soorten voorkomen. In het regenwoud komen heel andere soorten voor dan in de woestijn. De voor ons interessante soorten komen vooral voor op een hoogte van 1000 tot 2000 meter in de bergen van Australië en kunnen daar een hoogte bereiken van tientallen meters. Inmiddels vinden we ook hier in Nederland bomen van wel 10 meter hoogte.

De Bladeren

De meeste Eucalyptusbomen hebben twee soorten bladeren tijdens de groei. In het jeugdstadium hebben ze meestal ronde bladeren. Als de boom volwassen wordt veranderen de bladeren in een smal sikkelvormig en meestal hangend blad. Wordt de boom geregeld gesnoeid om klein te houden dan zal de jonge uitloop steeds weer het jeugdblad hebben.

De Bast

De Eucalyptus stoot in het groeiseizoen zijn oude bast af. Hierdoor ontstaan de zo herkenbare prachtige contrasterende kleuren van de bast. Lange repen bast laten los en zorgen zo voor de kleurverschillen tussen de oude en de nieuwe lagen.