Over mij

Kwekerij Koala is een kleine kwekerij die sinds 2008 gespecialiseerd is in Eucalyptus. Ik richt me voornamelijk op de particuliere markt. Voor aanvragen vanuit de groothandel gelden staffelkortingen (op aanvraag)
De kwekerij is gevestigd in de kop van Overijssel in de plaats De Pol nabij Steenwijk [5 km] en Giethoorn [10 km] en is geopend op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00. Buiten deze tijden is de kwekerij te bezoeken na het maken van een afspraak. Tel: 06-41156392 of e-mail: kwekerijkoala@gmail.com

De Eucalyptusplanten worden geleverd vanaf ongeveer 10 centimeter hoog. De beste grootte om te planten is tussen de 20 en 100 cm. U kunt grotere bomen ook succesvol aanplanten maar dan zult u stevige boompalen moeten gebruiken die voorkomen dat de boom omwaait bij een heftige storm.

De zaden die ik gebruik voor het kweken van de bomen komen hoofdzakelijk van gespecialiseerde leveranciers uit Australië en Nieuw-Zeeland. Van enkele soorten kan al zaad van volwassen eigen bomen gebruikt worden, hoewel het hier vaak hybrides betreft omdat er vaak meerder soorten bij elkaar groeien en er dus kruisbestuiving plaatsvind.
Dit betekent echter wel dat er veel bekend is over de oorsprong en winterhardheid van de zaden die we gebruiken. Daarbij zijn de meeste Eucalyptussoorten in het assortiment uitgebreid getest op winterhardheid. Een aantal heeft zelfs een vorstperiode van 22 graden Celsius doorstaan!

Over mij

Mijn naam is Mary Rouw en sinds tien jaar houd ik me bezig met het selecteren van Eucalyptussoorten die geschikt zijn voor het West Europese klimaat. De nadruk ligt hierbij vooral op de winterhardheid en de herkomst van de zaden. Na de start in 2008 en een aantal opeenvolgende koude winters bleek al snel dat vooral die herkomst van het zaad erg belangrijk is.

In mijn eigen tuin in het noorden van Nederland is het nat en het kan hier behoorlijk koud zijn in de winter. Een aantal exemplaren staat hier al vanaf het begin en hebben wat mij betreft hun ‘hardheid’ bewezen.

Een Eucalyptusboom is een sieraad in je tuin en heeft vooral in een tuin met een exotisch karakter meerwaarde. Je bent van harte uitgenodigd om een bezoek te brengen en met eigen ogen te zien wat er allemaal mogelijk is.