Plantadvies en verzorging

De Eucalyptusboom komt van oorsprong uit Australië. Een continent dat ten opzichte van Nederland aan de andere kant van de wereld ligt. Er zijn talloze soorten Eucalyptus in de familie, elk geschikt voor specifieke grondsoorten en klimaattypes. Het is daarom lastig om voor ‘de Eucalyptusboom’ precies aan te geven wat nodig is.
Toch zijn er wel enkele algemeen geldende richtlijnen te geven, die, mits nageleefd, er toe zullen bijdragen dat je lang van je mooie boom kunt genieten.

NB: Op de pagina’s waarin de individuele Eucalyptussoorten worden toegelicht, staan soortspecifieke eisen en kenmerken vermeld, onder andere over grondsoort, zonlicht en winterhardheid.

Plantadvies

In het algemeen geldt dat de Eucalyptus afkomstig is uit een droger en armer gebied dan waar hij nu wordt gepland. Dat betekent dat de plek om hem neer te zetten, niet te rijk moet zijn, niet te nat en ook voldoende beschut om de sterke groeier te beschermen tegen windschade. Grotere bomen hebben het echt nodig om na het planten meteen -tijdelijk- ondersteuning te krijgen van goede boompalen.

De Eucalyptus is over het algemeen een snelle groeier en heeft voldoende ruimte nodig. De meeste van de bomen zijn bij uitstek geschikt om als solitair te staan. Een prachtige eyecatcher in je tuin!

Verzorging

Al te veel water en meststoffen doet de gemiddelde Eucalyptus geen goed. Hij staat vaak in (te) rijke grond, ten opzichte van waar hij in Australië is is geëvolueerd.

Door die relatieve overdaad aan water en voedingsstoffen zal hij ook hard groeien. Dat betekent dat de stam zwak kan zijn. Om dit te voorkomen is het bij een aantal soorten goed om de jonge boom met enige regelmaat stevig terug te snoeien. Oudere bomen die toch een zwakkere stam hebben ontwikkeld, kunnen goed ondersteund worden met een boompaal of twee.